Üst Öğrenim Kurumlarının Tanıtımı ve Sınavlar

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

LGS Sınavında Başarı

LGS, geçmişte TEOG şeklinde anılan sınavın yerine geçmiştir. Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMSS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Öğrenciler sınavdan aldıkları puan ile; Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi türündeki liselere yerleştirme hakkı elde ederler. Sınavda belirli başarı eşiğine ulaşamayan öğrenciler adrese dayalı okul tercihinde bulunabilir ve merkezi sınavla öğrenci almayan okullarda okumayı tercih edebilir. LGS'ye girmek zorunlu değildir.

NASIL UYGULANIR?

Bu sisteme göre altı temel ders için -Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi- 8. sınıfın sonunda tek günde iki oturum hâlinde bir sınav yapılır.

  • LGS, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanmaktadır. Sabah oturumunda uygulanan sözel bölümde 50, öğlen uygulanan sayısal bölümde 40 olmak üzere sınavda toplam 90 soru bulunmaktadır.
  • LGS'nin ilk oturumu Türkiye saatiyle saat 09.30’da, ikinci oturumu ise saat 11.30’da başlamaktadır.
  • Sözel derslerde soru başına 1.5 dakika, sayısal derslerde ise soru başına 2 dakika zaman verilmiştir.
  • Sözel bölüm 50 soru olup 75 dakika, Sayısal bölüm 40 soru olup 80 dakika sürmektedir.
  • Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürür ve mazeret sınavı bulunmamaktadır.
  • Bir önceki sistem olan TEOG sistemine göre sorular daha seçicidir ve öğrencilerin genel kanaatine göre LGS daha zordur.
  • Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.(Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.)
  • Öğrenciler, sınav salonlarına alınırken üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cüzdan, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, delici ve kesici aletlerle sınav binasına alınmayacaktır. Öğrenciler, bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle sınavı tutanakla geçersiz sayılacaktır.
  • Öğrenciler sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebileceklerdir.
  • Ortaöğretim kurumlarına yapılacak olan tercihler yerel ve merkezi tercihler olarak iki türde yapılacaktır. Merkezi yerleştirmede sınavla öğrencl alan fen, sosyal, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile meslek liseleri puanlama üstünlüğü baz alınacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, öğrencilerin bulundukları yere göre ikamet adresi, okul başarı puanı, devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacaktır.

Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.

Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Bazı Okullar

Galatasaray Lisesi

Yabancı Dil: Almanca

Taban Puan: 494.77

Yüzdelik Dilim: 0.04

İstanbul Erkek Lisesi

Yabancı Dil: Almanca

Taban Puan: 494.77

Yüzdelik Dilim: 0.04

Kabataş Erkek Lisesi

Yabancı Dil: Almanca

Taban Puan: 493.43

Yüzdelik Dilim: 0.05

Kadıköy Anadolu Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 475.61

Yüzdelik Dilim: 0.68

Meram Fen Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 475.53

Yüzdelik Dilim: 0.68

ASELSAN KONYA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 431.16

Yüzdelik Dilim: 5.1

Şehit Muhsin Kiremitçi Fen Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 425.82

Yüzdelik Dilim: 5.83

Fetullah Bayır Fen Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 415.96

Yüzdelik Dilim: 7.31

Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 395.68

Yüzdelik Dilim: 10.68

İzmir Fen Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 488.20

Yüzdelik Dilim: 0.15

Bornova Anadolu Lisesi

Yabancı Dil: İnglizce

Taban Puan: 461.30

Yüzdelik Dilim: 1.73